Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φεβρουαρίου – ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Με τη νέα χρονιά, έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας: Γυμνάζουμε την ψυχή, κάνει καλό. Ασκήσεις για μαθητές 0-100 ετών μέσα από διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα που διευρύνουν τη φαντασία, δυναμώνουν την ευαισθησία, μεγαλώνουν τη θέληση. Το 2019, απελευθερώνουμε τις δυνάμεις μας. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση για τον Φεβρουάριο είναι γεμάτα μουσική, εικαστικά, χορό, φωτογραφία, ψηφιακές εφαρμογές, καβαφική ποίηση και επαναστατικές ιδέες.

Νέο βίντεο εκπαιδευτικών προγραμμάτων:

https://www.youtube.com/watch?v=ba72Zjew56A&feature=youtu.be

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φεβρουαρίου shapeshifter

DIY: Φτιάχνουμε τα δικά μας μουσικά όργανα

Για μαθητές Δ’, Ε’ & ΣΤ΄ Δημοτικού από το 28ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών (Μενίδι), το 21ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών «Λέλα Καραγιάννη» (Κάτω Πατήσια), το 50ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019 | Ώρα έναρξης 11:00

Τι είναι ένα DIY ηλεκτρονικό όργανο; Στο εργαστήριο «DIY: Φτιάχνουμε τα δικά μας μουσικά όργανα», μαθητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν μαζί με καλλιτέχνες/παιδαγωγούς πρωτότυπα αυτοσχέδια μουσικά όργανα. Χρησιμοποίησαν  ό,τι μπορεί να γεννήσει μουσική και όλη η τάξη έγινε μία μπάντα σε δημιουργικό οίστρο. Η μπάντα χάκαρε διάφορα αντικείμενα και συσκευές, βάζοντας στο παιχνίδι και την ψηφιακή τεχνολογία, ενώ ταυτόχρονα εξερεύνησε τον τρόπο που παράγεται κάθε ήχος, βλέποντας με νέα ματιά απλά, καθημερινά αντικείμενα.

Οι μαθητές από τέσσερα δημοτικά σχολεία της Αττικής προσκαλούν γονείς και φίλους για να παρουσιάσουν τους μουσικούς πειραματισμούς τους την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Το πρόγραμμα είναι μέρος του προγράμματος Interfaces, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γίνεται σε συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο De Monfort.

Συντελεστές

Άρης Δρουκόπουλος: Τεχνικός ήχου & κατασκευαστής ηλεκτρονικών συσκευών ήχου/ηχείων

Γιάννης Κοτσώνης: Μουσικός

John Richards: Μουσικός & συνθέτης

Κόστος: Δωρεάν

Χώρος: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Πληροφορίες: 213 017 8002

E-mail: education@sgt.org

http://www.sgt.gr/gre/SPG2181

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φεβρουαρίου shapeshifter

Εργαλεία αποσυναρμολόγησης: Τα σχολεία βγαίνουν έξω στη γειτονιά

Μαθητές Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου από 3 σχολεία του κέντρου της Αθήνας, το 64ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Μεταξουργείο), 70o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Ακρόπολη) και το 7ο Γυμνάσιο Αθηνών (Παγκράτι), μάς παρουσιάζουν τα έργα που δημιούργησαν στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα έξω στην πόλη

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019 | Ώρα έναρξης 12.00

Η δημιουργικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών δεν μπορεί να μένει άλλο μόνο μέσα στην τάξη. Γι’ αυτό, μια «εργαλειοθήκη» για μαθητές, ταξίδεψε σε τρία σχολεία του κέντρου της Αθήνας για να παίξουν με ήχους και να κατασκευάσουν αντικείμενα που «μιλούν», να χαράξουν το δικό τους αλφάβητο και να βγάλουν την τάξη τους στο προαύλιο. Το εργαστήριο «Εργαλεία αποσυναρμολόγησης: Τα σχολεία βγαίνουν έξω στη γειτονιά» δημιούργησε τις συνθήκες ώστε το έργο τους να βγει έξω, στο προαύλιο του σχολείου και να επικοινωνηθεί με τη γειτονιά και με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Σύλληψη & Σχεδιασμός προγράμματος: Ζάφος Ξαγοράρης, εικαστικός καλλιτέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής της ΑΣΚΤ

Εισηγητές εργαστηρίων

Δήμητρα Ιωάννου: συγγραφέας

Ανδρέας Κασάπης: εικαστικός

Νεκτάριος Παππάς: εικαστικός & μουσικός

Ευριπίδης Παπαδοπετράκης: χαράκτης

Κόστος: Δωρεάν

Χώρος: Στο 70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Ακρόπολη), Καλλισπέρη 1, Αθήνα

Πληροφορίες:  T. 213 017 8002

Email: education@sgt.gr

http://www.sgt.gr/gre/SPG2213

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φεβρουαρίου shapeshifter

Συνθέτοντας ήχους με ψηφιακές εφαρμογές

Ένα δωρεάν πρόγραμμα μουσικής και ψηφιακών εφαρμογών για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Φεβρουάριος – Μάρτιος 2019

Στο εργαστήριο «Συνθέτοντας ήχους με ψηφιακές εφαρμογές» οι μαθητές εντοπίζουν και συλλέγουν απλούς, καθημερινούς ήχους από το περιβάλλον του σχολείου και της γειτονιάς. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση βοηθάει τους μαθητές να κάνουν τις δικές τους ηχογραφήσεις και συνθέσεις μέσα από ένα λογισμικό που ονομάζεται “Compose with sounds” («Σύνθεση με ήχους»), φτιάχνοντας το δικό τους κομμάτι μουσικής. Μπορούν να πειράξουν τον χαρακτήρα, τη διάρκεια και τον ρυθμό, ώστε η τελική τους σύνθεση να τους εκφράζει απόλυτα. Παράλληλα, μαζί με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους, τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν ένα πολύ έξυπνο ψηφιακό εργαλείο, το οποίο θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν έπειτα και μόνοι τους, στο σχολείο και στο σπίτι.

Το πρόγραμμα είναι μέρος του προγράμματος Interfaces, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συντελεστές

Θάλεια Ιωαννίδου: Μουσικός-sound artist

Μιχάλης Μοσχούτης: Μουσικός

Δημήτρης Πατσαρός: Μουσικός παραγωγός-sound designer

Βασίλης Τζαβάρας: Μουσικός

Κόστος: Δωρεάν

Χώρος: Γυμνάσια Αττικής

Πληροφορίες: T. 213 017 8002

Email: education@sgt.gr

http://www.sgt.gr/gre/SPG2284

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φεβρουαρίου shapeshifter

Ανακαλύπτοντας την τέχνη του ήχου και της εικόνας

Μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων φτιάχνουν μουσική με τη βοήθεια μουσικών και εικαστικών, αντλώντας έμπνευση από ένα σύγχρονο έργο τέχνης

Φεβρουάριος – Μάιος 2019

H Στέγη συνεργάζεται και φέτος με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Interfaces. Μουσειοπαιδαγωγοί, εικαστικοί και μουσικοί/συνθέτες με το εργαστήριο «Ανακαλύπτοντας την τέχνη του ήχου και της εικόνας» βοηθούν τους μαθητές να χτίσουν μια γέφυρα μεταξύ των δύο τεχνών. Οι μαθητές επισκέπτονται το μουσείο δύο φορές, για να εξερευνήσουν έργα σύγχρονης τέχνης και, έπειτα, σε έξι συναντήσεις στο σχολείο τους, συνθέτουν τα δικά τους, μοναδικά μουσικά κομμάτια.

Τα μουσεία περιμένουν τους μαθητές για να δώσουν ήχους σε σύγχρονα έργα τέχνης. Και πώς θα γίνει αυτό; Με τη φαντασία τους.

Το πρόγραμμα είναι μέρος του προγράμματος Interfaces, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μουσικοί: Γιάννης Κοτσώνης, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Σάββας Μεταξάς, Αναστασία Πέκη, Ιάκωβος Σταϊνχάουερ, Νάσσος Σωπύλης

Ημερομηνίες: Φεβρουάριος-Μάρτιος 2019

Χώρος: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Αθήνα), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη) και σε Επαγγελματικά Λύκεια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Πληροφορίες – Κρατήσεις:

  1. T. 213 017 8002

Email: education@sgt.gr

http://www.sgt.gr/gre/SPG2285

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Επισκευάζουμε, ξαναχρησιμοποιούμε, ανακυκλώνουμε

Upcycling για γονείς με παιδιά 8-12 ετών

Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Το upcycling (επανάχρηση) είναι στάση ζωής, αφού τα υλικά θα πρέπει να οδηγούνται στην ανακύκλωση μόνο αν δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στην καθημερινότητά μας. Στο διήμερο εργαστήριο «Επισκευάζουμε, ξαναχρησιμοποιούμε, ανακυκλώνουμε», γονείς και παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν κάτι νέο, με εξαρτήματα παλιών υπολογιστών και άλλα υλικά.

Θα ανοίξουν ηλεκτρονικές συσκευές που δεν λειτουργούν πλέον, για να δουν τι κρύβουν μέσα στον εγκέφαλό τους και πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από τα εξαρτήματά τους. Θα ανταλλάξουν ιδέες, θα συνεργαστούν και στο τέλος, όλοι μαζί θα φτιάξουν κάτι φαντασμαγορικό.

Συντελεστής: Αντώνης Κάνουρας: Μηχανικός Ρομποτικής – Ιδρυτής Robotixlab

Κόστος: 12 € το κάθε παιδί και 12 € κάθε γονέας (και για τις 2 συναντήσεις)

Χώρος: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Λ. Συγγρού 107, Αθήνα)

Πληροφορίες – Κρατήσεις: T. 213 017 8002

Email: education@sgt.gr

http://www.sgt.gr/gre/SPG2300

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φεβρουαρίου shapeshifter

Από την αγκαλιά των γονιών στην αγκαλιά της ομάδας

Κινησιολογικό εργαστήριο για γονείς και βρέφη από 12 μηνών έως 2 ετών

Τις Κυριακές, 17 και 24 Φεβρουαρίου & 3 και 17 Μαρτίου 2019

Πώς μοιάζει μια ομάδα ανήσυχων βρεφών; Σε αυτό το εργαστήριο συναισθημάτων, τα βρέφη σχηματίζουν την πρώτη τους συναρπαστική ομάδα εξερευνητών.

Αν έχετε μωρό έτοιμο να κάνει τα πρώτα του βήματα προς την εξερεύνηση του κόσμου, τότε στο εργαστήριο συναισθημάτων «Από την αγκαλιά των γονιών στην αγκαλιά της ομάδας», θα ανακαλύψετε αγκαλιά με τα μικρά σας νέους κόσμους, νέα συναισθήματα και νέες προκλήσεις των αισθήσεων, παίζοντας. Γονείς και εκπαιδευτές μοιράζονται τη χαρά των πρώτων βημάτων –ή ακόμα και αλμάτων– των μωρών, ενώ εκείνα δέχονται νέα ερεθίσματα που θα τα βοηθήσουν να κινηθούν στον χώρο αλλά και να ετοιμαστούν για τον έξω κόσμο με τον πιο δημιουργικό τρόπο.

Συντελεστές
Σάνια Στριμπάκου: Χορογράφος, χορεύτρια και παιδαγωγός

Μοίρα Ραπανάκη: Εικαστικός και παιδαγωγός

Θεματικές & Ημερομηνίες:

Δ΄ Θεματική | Φύση: Τις Κυριακές, 17 και 24 Φεβρουαρίου & 3 και 17 Μαρτίου 2019

20 € το κάθε παιδί και 20 € ο κάθε γονέας (και για τις 4 συναντήσεις)

Ε΄ Θεματική | Συναισθήματα: Τις Κυριακές, 31 Μαρτίου & 7 και 14 Απριλίου 2019

Κόστος: 15 € το κάθε παιδί και 15 € ο κάθε γονέας (και για τις 3 συναντήσεις)

Χώρος: Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής

Πληροφορίες: T. 213 017 8002

Email: education@sgt.gr

http://www.sgt.gr/gre/SPG2177

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φεβρουαρίου shapeshifter

Δημιούργησε τη δική σου Ψηφιακή Αφήγηση Ι

Ένα ψηφιακό εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας (VR) για εφήβους 14-17 ετών

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 | 11:00-15:00

Έχει τύχει να δοκιμάσετε κάσκα εικονικής πραγματικότητας (VR) και να δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια; Αν όχι, τώρα θα έχετε την ευκαιρία. Γιατί χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία, θα δημιουργήσουμε μαζί ένα πρωτότυπο πρόγραμμα ξενάγησης για την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.

Το εργαστήριο «Δημιούργησε τη δική σου Ψηφιακή Αφήγηση Ι» χρησιμοποιεί την κάτοψη του χώρου της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και βάσει αυτής, οι έφηβοι μπορούν να δημιουργήσουν μία νέα ψηφιακή ξενάγηση για τους μελλοντικούς επισκέπτες της Βιβλιοθήκης. Σκοπός είναι κάθε μελλοντικός χρήστης να μπορεί να παρακολουθεί την ξενάγηση στον χώρο μέσα από μια κάσκα εικονικής πραγματικότητας (VR).

Δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία της Βιβλιοθήκης, οι έφηβοι θα εμπλουτίσουν την αφήγησή τους με κινούμενα στοιχεία, ήχους και εικόνες. Με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, θα καταφέρουν να γνωρίσουν έναν νέο, διαδραστικό κόσμο, θα αποκτήσουν νέες ψηφιακές δεξιότητες και θα δουν πώς δουλεύει κάποιος στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας, που είναι πραγματικά συναρπαστικός.

Συντελεστής: Κώστας Διαμαντής: 3D Graphics & Game Developer, Software & Media Administrator, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Κόστος: Δωρεάν

Χώρος: Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56, Αθήνα)

Πληροφορίες – Κρατήσεις:  T. 210 3713000

Email: education@onassis.org

http://www.sgt.gr/gre/SPG2268

Δημιούργησε τη δική σου Ψηφιακή Αφήγηση II

Ένα εργαστήριο επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για εφήβους 14-17 ετών

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 | 11:00-15:00

Μουσειολόγος; Προγραμματιστής; Ή, μήπως, συγγραφέας; Σε αυτό το εργαστήριο, θα συνδυάσετε και τις τρεις ιδιότητες, προκειμένου να σχεδιάσετε ένα πρωτότυπο ψηφιακό πρόγραμμα για την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, με τη βοήθεια της τεχνολογίας AR. Μια περιήγηση που θα απογειώσει την εμπειρία σας μέσα στον χώρο ενώ στέκεστε απέναντι σε βιβλία και πίνακες ζωγραφικής που «μιλούν».

Στο εργαστήριο «Δημιούργησε τη δική σου Ψηφιακή Αφήγηση II», οι έφηβοι μαθαίνουν πώς να φτιάχνουν προγράμματα ξενάγησης σε έναν χώρο με τη χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Θα επιλέξουν κάποια από τα πολύτιμα βιβλία, έργα τέχνης και αντικείμενα της Ωνασείου Βιβλιοθήκης για να τα «ζωντανέψουν».

Τι πληροφορία θα χρησιμοποιούσατε για να αλληλεπιδράσει ένας πίνακας του Ελ Γκρέκο ή η Χάρτα του Ρήγα με τον επισκέπτη; Ένα κείμενο, ένα ηχητικό αρχείο ή, μήπως, κάτι εικαστικό; Με την απόφασή σας, η ψηφιακή περιήγηση έχει αρχίσει.

Συντελεστής: Κώστας Διαμαντής: 3D Graphics & Game Developer, Software & Media Administrator, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Κόστος: Δωρεάν

Χώρος: Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56, Αθήνα)

Πληροφορίες-Κρατήσεις: T. 210 3713000

E-mail: education@onassis.org
http://www.sgt.gr/gre/SPG2270

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ +65

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φεβρουαρίου shapeshifter

Νέοι χορευτές 65+

Ένα εργαστήριο κίνησης για άτομα άνω των 65 ετών που έχουν λάβει μέρος σε έναν ή και σε περισσότερους από τους προηγούμενους κύκλους εργαστηρίων της Στέγης

3ο εργαστήριο: Τις Δευτέρες 11, 18, 25 Φεβρουαρίου 2019

Η ομάδα των 65+ συνεχίζει και φέτος δυναμικά την πορεία της. Τα μέλη της έχουν αποδείξει, άλλωστε, τα προηγούμενα έξι χρόνια, πως είναι ανοιχτά σε βιωματικές ασκήσεις και στην καλλιτεχνική έκφραση. Αυτή τη χρονιά λοιπόν, η Στέγη τους καλεί να ξετυλίξουν τα άυλα δώρα που θα ξεφυτρώνουν κάθε τόσο στην αίθουσα χορού.

Ένα εργαστήριο αποτελούμενο από μικρές αυτόνομες ενότητες, που θα πλαισιώνονται κάθε φορά από έναν διαφορετικό καλεσμένο, ο οποίος θα προσφέρει το δικό του καλλιτεχνικό δώρο. Με πυρήνα και βασικό μέσο έκφρασης τον χορό, η κεντρική θεματική του εργαστηρίου «Νέοι χορευτές 65+» θα είναι η σχέση του σώματος με την πόλη.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη χορογράφο Πατρίσια Απέργη και από διάφορους καλλιτέχνες που θα αποτελούν κάθε φορά τους προσκεκλημένους του εργαστηρίου.

Κόστος: 27 € (και για τις 3 συναντήσεις)

Χώρος: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Λ. Συγγρού 107, Αθήνα)

Κρατήσεις – Πληροφορίες: T: 213 017 8002

Email: education@sgt.gr

http://www.sgt.gr/gre/SPG2309

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φεβρουαρίου shapeshifter

Τα δώρα των υλικών 65+

Ένα εργαστήριο εικαστικών για άτομα άνω των 65 ετών

3ο εργαστήριο (Μεταλλοτεχνία): Τις Τετάρτες, 27 Φεβρουαρίου & 6, 13 και 20 Μαρτίου 2019

4ο εργαστήριο (Μικροϋφαντική): Τις Τετάρτες, 3, 10, 17 και 30 Απριλίου 2019

Κάτι μαγικό συμβαίνει όταν εμψυχώνετε ένα υλικό. Όταν ξέρετε πώς να το αγγίξετε, να το δουλέψετε και να του δώσετε νέα υπόσταση, δημιουργώντας ένα χρηστικό αντικείμενο ή ένα έργο τέχνης. Στο εργαστήριο «Τα δώρα των υλικών 65+», έμπειροι τεχνίτες θα σας μυήσουν στην τέχνη τους, ώστε να γνωρίσετε καλύτερα ορισμένα υλικά, καθώς και τις ιδιότητες, τα εργαλεία και τις διαφορετικές τεχνοτροπίες επεξεργασίας τους.

Συντελεστής: Αναστασία Δούκα: Εικαστικός

Κόστος: 32 € (και για τις 4 συναντήσεις του κάθε κύκλου)

Χώρος: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Λ. Συγγρού 107, Αθήνα)

Πληροφορίες – Κρατήσεις:  T. 213 017 8002

Email: education@sgt.gr

http://www.sgt.gr/gre/SPG2280

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φεβρουαρίου shapeshifter

Ο Καβάφης πάει σχολείο: Εργαστήριο για Εκπαιδευτικούς

Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής έως τις 22 Φεβρουαρίου 2019

Σάββατο 6 & Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Μέσα από ένα εργαστήριο ειδικά σχεδιασμένο για εκπαιδευτικούς, θα εξοικειωθούμε με τη θεωρητική και πρακτική φιλοσοφία των εργαστηρίων «Ο Καβάφης πάει σχολείο», θα μάθουμε πώς να διαβάζουμε «αλλιώς» ένα ποίημα, αλλά και πώς να επιχειρούμε νέες προσεγγίσεις του καβαφικού έργου, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τα χαρίσματα του κάθε μαθητή. Η ποίηση μετουσιώνεται σε ζωγραφική, κίνηση, ακόμα και ψηφιακή εικόνα, με στόχο να την καταλάβουμε καλύτερα και να εκφραστούμε μέσα από αυτήν.

Μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα φύγουν με περισσότερα εφόδια για να αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα ταλέντα που μπορεί να έχει ο κάθε μαθητής, καθώς και με τη βεβαιότητα ότι όλοι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα έργο τέχνης.

Διαδικασία αίτησης και επιλογής:

Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο education@onassis.org μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2019. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν βιογραφικό και σύντομο σημείωμα στο οποίο να αναφέρουν τα κίνητρα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, το πώς σκοπεύουν να ενσωματώσουν το εργαστήριο στην εκπαιδευτική διαδικασία, προγενέστερη εμπειρία σε σχολικά εργαστήρια, εφόσον υπάρχει, καθώς και το πώς εφαρμόστηκε η εμπειρία αυτή στον χώρο του σχολείου.

Απευθύνεται σε:

Εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Χώρος: Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56, Αθήνα)

Κόστος συμμετοχής: 15 € (και για τις 2 συναντήσεις)

Κρατήσεις – Πληροφορίες: education@onassis.org

http://www.sgt.gr/gre/SPG2286

Κύκλος Ερευνητικών Σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη 2018-19

Μελετητές του καβαφικού έργου μοιράζονται με το κοινό την έρευνά τους με φιλόλογους και φοιτητές

2o σεμινάριο: Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, 19:00-21:00

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το έργο του Κ. Π. Καβάφη μπαίνει στο επίκεντρο της συζήτησης του κύκλου Ερευνητικών Σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη. Νέοι ερευνητές, ακαδημαϊκοί και μελετητές του καβαφικού έργου μοιράζονται με το κοινό τα ερωτήματά τους, τα αρχειακά τεκμήρια της έρευνάς τους καθώς και τις εν εξελίξει εργασίες τους, με στόχο να αναδειχθούν και να συζητηθούν, από διαφορετικές οπτικές γωνίες, οι συμπληρωματικές προσεγγίσεις του έργου του μεγάλου Αλεξανδρινού.

2ο σεμινάριο Κύκλου 2018-19

Από το καβαφικό αρχείο στο λογοτεχνικό πεδίο του μεσοπολέμου

Στο σεμινάριο θα εξεταστεί ο τρόπος που συνδέεται το καβαφικό αρχείο με αρχεία άλλων λογοτεχνών στο μεσοπόλεμο. Μέσα από τα ίχνη του Καβάφη στα άλλα αρχεία (αφιερώσεις, επιστολές, αποκόμματα, βιβλία κλπ.) εξετάζεται η συγκρότηση του λογοτεχνικού πεδίου στην περίοδο του μεσοπολέμου, καθώς και το συμβολικό κύρος που αποκτά σταδιακά η προσωπικότητα του ποιητή όχι μόνο στην πνευματική ζωή της Αλεξάνδρειας αλλά και στο αθηναϊκό κέντρο.

Χριστίνα Ντουνιά: Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συντονισμός: Γιάννης Παπαθεοδώρου

Απευθύνεται σε: Φιλολόγους και Φοιτητές

Κόστος: Η συμμετοχή είναι δωρεάν

Χώρος: Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56, Αθήνα)

Κρατήσεις – Πληροφορίες: education@onassis.org

http://www.sgt.gr/gre/SPG2279

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φεβρουαρίου shapeshifter

Εντός: Καλή τύχη

Χαρτογραφώντας το Δουργούτι, τη γειτονιά της Στέγης, με εικόνες για άτομα 18 έως 35 ετών, με σχετική ή και καθόλου εμπειρία στη φωτογραφία, από την ευρύτερη γειτονιά του Δουργουτίου και από άλλες περιοχές της Αθήνας

Τις Δευτέρες, 18 και 25 Φεβρουαρίου, 4 και 18 Μαρτίου, 1, 8, 15 και 22 Απριλίου & 6, 13, 20 και 27 Μαΐου 2019

Ημερομηνία δημόσιας παρουσίασης: Ιούνιος 2019

Δεν έχει σημασία αν έχετε φωτογραφική μηχανή. Μπορείτε να πάρετε μέρος στο εργαστήριο «Εντός: Καλή τύχη» της Στέγης, να φωτογραφίσετε τη γειτονιά και να δείτε τις φωτογραφίες σας στην έκθεση που θα διοργανώσει η Στέγη για την πιο ιστορική συνοικία του Νέου Κόσμου.

Το Δουργούτι αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τη Στέγη. Όμως, δεν είναι μόνο η γειτονιά της Στέγης. Είναι μια από τις ιστορικές συνοικίες της Αθήνας, με επάλληλα στρώματα, αναμείξεις και ενσωματώσεις. Παλίμψηστο, έχει να αφηγηθεί ιστορικές μνήμες, αλλά και να μιλήσει για ένα πρότυπο κοινωνίας όπου ζυμώθηκαν οι διαφορές των πολιτισμών, δημιουργώντας τελικά μια μοναδική ταυτότητα και φυσιογνωμία.

Αυτή τη φορά, μια ομάδα 20 συμμετεχόντων από την περιοχή και από την υπόλοιπη Αθήνα, ηλικίας από 18 έως 35 ετών, καταγράφει μέσω της φωτογραφίας και της κινούμενης εικόνας τις ιδιαίτερες ποιότητες αυτής της ιστορικής συνοικίας.

Συντελεστές:

Γιώργος Καραηλίας: Φωτογράφος

Γιώργος Πρίνος: Φωτογράφος

Παύλος Φυσάκης: Φωτογράφος

Κόστος: Η συμμετοχή είναι δωρεάν

Χώρος: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107) & η περιοχή του Δουργουτίου

Πληροφορίες-Κρατήσεις: T. 213 017 8002

Πληροφορίες: education@sgt.gr

http://www.sgt.gr/gre/SPG2303

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φεβρουαρίου shapeshifter

Αλλάζοντας τα ελληνικά δεδομένα: Αθανάσιος Ψαλίδας

Ένα αφιέρωμα στη ριζοσπαστική φιλοσοφική σκέψη του Αθανάσιου Ψαλίδα, ενός εκ των πρωταγωνιστών του Νεοελληνικού Διαφωτισμού

Πώς μετακενώθηκαν οι ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στην Ελλάδα; Ποιες ήταν οι σκέψεις των ανθρώπων της εποχής, οι οποίες εμπότισαν το πνεύμα της Επανάστασης του 1821;

Η πνευματική μορφή του Αθανάσιου Ψαλίδα (1767-1829) συμπεριλαμβάνει όλα τα δεδομένα του ριζοσπαστικού ρεύματος του Διαφωτισμού. Ο Ψαλίδας δεν περιορίστηκε στο εκπαιδευτικό του έργο, αλλά ανέπτυξε μια πλούσια δραστηριότητα, συγγραφική και εκδοτική, εντάσσοντας την παρουσία του στις ανάγκες και τις επιδιώξεις της πατρίδας. Η δραστηριότητα αυτή εκτείνεται από την προωθημένη φιλοσοφία και την άμεση ευρωπαϊκή επιρροή έως τη συνωμοτική δράση και την εμπλοκή του σε κύκλους που στόχο τους έχουν την «ανόρθωση του πεπτωκότος γένους». Το αφιέρωμα «Αλλάζοντας τα ελληνικά δεδομένα: Αθανάσιος Ψαλίδας» περιλαμβάνει ομιλίες, έκθεση βιβλίων και χειρογράφων, καθώς και ξεναγήσεις.

Α. Κύκλος ομιλιών

Πέμπτη 21/2/2019 | 18:30-20:30

Ο Αθανάσιος Ψαλίδας μέσα από το αρχείο του

Ελένη Κουρμαντζή: Επισκέπτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος & Αγ. Μεθόδιος», Βελίκο Τύρνοβο, Βουλγαρία

Τετάρτη 27/2/2019 | 18:30-20:30

Προβλήματα ερμηνείας της φιλοσοφικής σκέψης του Αθανάσιου Ψαλίδα

Παναγιώτης Νούτσος: Καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Τετάρτη 13/3/2019 | 18:30-20:30

Ο Αθανάσιος Ψαλίδας ως «γεωγράφος»: Νεωτερικότητα και διαφωτισμός στα σχολεία των Ιωαννίνων

Απόστολος Κατσίκης: Ομότιμος Καθηγητής Γεωγραφίας-Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Τετάρτη 20/3/2019 | 18:30-20:30
Πηγές της προεπαναστατικής περιόδου στα Γενικά Αρχεία του Κράτους
Αμαλία Παππά: Αρχειονόμος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Προϊσταμένη Τμήματος Βιβλιοθήκης & Αναγνωστηρίου

Β. Έκθεση βιβλίων και χειρογράφων Αθανάσιου Ψαλίδα (1785-1829)

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, στον χώρο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) θα εκτεθούν βιβλία του Αθανάσιου Ψαλίδα που ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση και μέρος των χειρογράφων που φυλάσσονται στα ΓΑΚ, τα οποία αφορούν χρονικά την περίοδο 1785-1829 και τις περιοχές: Πολτάβα Ουκρανίας, Βιέννη και Τεργέστη Αυστροουγγαρίας, Τσεπέλοβο Ζαγορίου, Ιωάννινα, Κέρκυρα και Λευκάδα στην Ελλάδα.

Γ. Ξεναγήσεις

Με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν τρεις (3) διαδοχικές ξεναγήσεις στο προεπαναστατικό υλικό της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και στην έκθεση βιβλίων και χειρογράφων του Αθανασίου Ψαλίδα το Σάββατο 23/03/2019 |10:00-11:00, 11:00-12:00, 12:00-13:00.

Επιμέλεια έκθεσης

Ελένη Κουρμαντζή: Επισκέπτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος & Αγ. Μεθόδιος», Βελίκο Τύρνοβο, Βουλγαρία

Αμαλία Παππά: Αρχειονόμος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Προϊσταμένη Τμήματος Βιβλιοθήκης & Αναγνωστηρίου

Κωνσταντίνος Στάικος: Ιστορικός του βιβλίου, Αρχιτέκτονας

Ειδικός Συνεργάτης: Ιωάννης Βανακάκης: Υποψήφιος Διδάκτωρ Νέας Ελληνικής Φιλολογίας

Κόστος: Δωρεάν

Χώρος: Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56, Αθήνα)

Κρατήσεις – Πληροφορίες: education@onassis.org

http://www.sgt.gr/gre/SPG2287

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φεβρουαρίου – Στέγη

shapeshifter.gr

  • Show Comments (0)

You May Also Like

Η εξωστρέφεια της Στέγης

Η εξωστρέφεια της Στέγης

Η εξωστρέφεια της Στέγης Έλληνες διεθνείς, Έλληνες διεθνώς Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει ...

Bobos Xmas Market shapeshifter

Bobos Xmas Market στο HUB Events

Bobos Xmas Market Η πιο «παιχνιδιάρικη» χριστουγεννιάτικη αγορά από το Bobos Arts Festival & ...

Γιάννης Βαρελάς shapeshifter

Γιάννης Βαρελάς – Ατομική Έκθεση Αnima I

Γιάννης Βαρελάς Αnima I Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 Εγκαίνια: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019, ...

Midnight City 2 shapeshifter

Midnight City 2 – Festival στο Temple

Midnight City 2 Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 Temple Athens (Ιακχου 17, Γκάζι, Αθήνα) Πόρτες: ...

Nitzer Ebb shapeshifter

Nitzer Ebb ζωντανά στην Αθήνα στο Temple

Nitzer Ebb ζωντανά στην Αθήνα Special Guests: TBA Temple Athens (Ιάκχου 17, Γκάζι) Σάββατο ...

Beethoven

Beethoven – Καμεράτα – Ορχήστρα των φίλων της Μουσικής

Οι μουσικοί της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και ο μαέστρος Γιώργος ...