“Ο Ρομπ ήταν επιπόλαιος” – Μία γνώμη για την παράσταση στη Στέγη

"Ο Ρομπ ήταν επιπόλαιος" - Μία γνώμη για την παράσταση στη Στέγη

“Ο Ρομπ ήταν επιπόλαιος” – Μία γνώμη για την παράσταση στη Στέγη

Ένας «μυστικός δείπνος» ζωντανών και νεκρών καθόλου θρησκευτικός…
Oργή, φθόνος, μίσος, απόγνωση για έναν νεκρό κατά συρροήν δολοφόνο, τον Ρομπ. Aπό άτομα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σχετίστηκαν μ’ αυτόν(από τη μητέρα μέχρι τον δεσμοφύλακά του). Νιώθοντας αγάπη, λατρεία, θαυμασμό, νοσταλγία για τον ίδιο άνθρωπο…

«Εγώ άλλον από τον Ρομπ δεν έχω σκοτώσει στη ζωή μου, ενώ είχα πολλές ευκαιρίες. Κι αυτό το έκανα γιατί του άξιζε, ήταν ο μόνος άνθρωπος που γνώριζα και του άξιζε ο θάνατος. Σε κανένα δεν αξίζει ο θάνατος, μόνο στον Ρομπ, γι’ αυτό και τον σκότωσα»

https://www.shapeshifter.gr/sgt-rob/
Credits: Γκέλυ Καλαμπάκα

Δέκα μονόλογοι που μπλέκονται έξυπνα για να δώσουν τελικά έναν διάλογο. Στον οποίο βέβαια μπορείς να διακρίνεις όλες τις νευρώσεις και τις ψυχώσεις ενός εγχειριδίου διάγνωσης ψυχικών διαταραχών. Ένα έργο που εμφανίζει αρκετά σφαιρικά την κοινωνική παθογένεια που γεννά έναν δολοφόνο. Ο λόγος στο κείμενο απλός και οικείος, τόσο που αναγνωρίζεις σε πολλά σημεία πτυχές της δικής σου ζωής. Η σκηνοθεσία αυστηρή και λιτή με τους χαρακτήρες του έργου σε «αγκύλωση».
Η θετική ανάγνωση αυτού είναι ότι δίνει περισσότερο χώρο στην ανάδειξη του κειμένου. Και διαφοροποιείται ξεκάθαρα από τις σκηνοθετικές επιλογές του Λάνθιμου.

«Ο Ρομπ επικεντρώθηκε στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ελβετία, όχι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Απλώς από κάπου έπρεπε να ξεκινήσει κανείς. Εγώ ήμουν ο φύλακας έξω από το κελί του. Τον θυμάμαι έτσι ωραίο με το βρακί του να περπατάει στο διάδρομο και στο κελί. Είχαν περάσει πολλοί από τη φυλακή που εργαζόμουν ως φύλακας. Κανενός δεν θυμάμαι το πρόσωπο, μόνο του Ρομπ»

Οι δέκα ερμηνευτές όλοι αξιοπρεπείς, αλλά όχι εξαιρετικοί. Τα κοστούμια μονόχρωμα, με την κάθε χρωματική επιλογή να κρύβει τον δικό της συμβολισμό. Τα σκηνικά απέριττα, εξυπηρετούν πολύ βασικές ανάγκες της παράστασης.

https://www.shapeshifter.gr/sgt-rob/
Credit: Ανδρέας Σιμόπουλος

«Καμιά φορά αναρωτιέμαι αν εμείς οι γονείς του δεν κάναμε κάτι καλά. Τώρα που είμαι νεκρή νιώθω θλίψη και χαρά ταυτόχρονα. Θλίψη γιατί πέθανε το μοναδικό παιδί μου και χαρά γιατί ο γιος μου ήταν αυτός που με σκότωσε και μάλιστα με βάναυσο τρόπο. Σκότωσε πρώτα τον πατέρα του και μετά από δεκαπέντε περίπου λεπτά εμένα»

Τα 140 λεπτά του έργου είναι μάλλον λίγο κουραστικά. Συνολικά μια παράσταση που καταφέρνει να σου αφήσει το ίδιο αμφιθυμικό συναίσθημα για τον Ρομπ που σου περιγράφουν και τα πρόσωπά της ιστορίας και αυτό είναι η επιτυχία της…

 

 

  • Show Comments (0)

You May Also Like

Λενιώ Κακλέα shapeshifter

Λενιώ Κακλέα ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ

Λενιώ Κακλέα ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ 10 έως 12 Ιανουαρίου 2020 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ | ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ ...

Ψηφιακή Ποίηση

Ψηφιακή Ποίηση στη Στέγη

Ψηφιακή Ποίηση στη Στέγη — 21 Μαρτίου 2018 | 19:00 | Γαλαξία 2 & ...

Τρεις αδερφές shapeshifter

Τρεις αδερφές του Άντον Τσέχοφ στη Στέγη

Τρεις αδερφές του Άντον Τσέχοφ Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ξανθόπουλος — 16-27 Ιανουαρίου 2019 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ...

George Haslam shapeshifter

George Haslam & Νικόλας Σκορδάς στο Κ.Ε.Τ.

George Haslam & Νικόλας Σκορδάς special guest Στέφανος Χυτήρης ● Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων Παρασκευή ...

Mark E. Smith

Καλό ταξίδι Mark E. Smith

Άλλο ένα από τα μεγάλα κωλόπαιδα την «έκανε». Ένας αδύνατος, αναιμικός τύπος, ρυτιδιασμένος, στριφνός, ...