Αντριάνα Ανδρέοβιτς και Φώτης Λαζάρου συμπληρώνουν με… απόλυτη σοβαρότητα

Αντριάνα Ανδρέοβιτς shapeshifter

H Αντριάνα Ανδρέοβιτς και ο Φώτης Λαζάρου συμπληρώνουν με… απόλυτη σοβαρότητα μερικές προτάσεις για την παράσταση «Η σημασία να είσαι σοβαρός».

Αντριάνα Ανδρέοβιτς : H αγαπημένη μου ατάκα ως Γκουέντολιν στο έργο είναι…  “Καμιά φορά και οι πιο ηθικοί και οι πιο άψογοι υποκύπτουν στις φυσικές χάρες των άλλων. Όσο η σύγχρονη, τόσο και η αρχαία ιστορία μάς έχουν δώσει πολλά οδυνηρά παραδείγματα γι’ αυτό που λέω. Άλλωστε αν δεν υπήρχαν και αυτά, ποιος θα διάβαζε ιστορία;”

Φώτης Λαζάρου : Η αγαπημένη μου ατάκα ως Έρνεστ κρύβεται μέσα σε έναν διάλογο με τη Γκουέντολιν, όπου λέω ”Είναι τρομερό για έναν άντρα να μαθαίνει ότι σε όλη του τη ζωή έλεγε μόνο την αλήθεια. Θα με συγχωρέσεις γι ‘αυτό;” Και μου απαντάει ”Ναι, γιατί ξέρω ότι δεν θα το ξανακάνεις.”

Αντριάνα Ανδρέοβιτς : Το στοιχείο που βρίσκω πιο επίκαιρο στο έργο του WildeH σημασία να είσαι σοβαρός” είναι από τη μία, η βαρεμάρα των ανώτερων τάξεων που οδηγεί στο ψέμα και την κοροϊδία, με την ελπίδα να ξεπηδήσει έστω μια ίντριγκα. Αλλά από την άλλη, το πραγματικά, ίσως, επίκαιρο είναι η ανάγκη που έχουμε όλοι μας να ζήσουμε έστω μια ιστορία της προκοπής μέσα στην κυρίαρχη κουλτούρα της ήττας και της μετριότητας. Τότε ναι, μέσα στο προσωπικό βαθύ πηγάδι της αναζήτησης των αρχών μας, της ηθικής μας, της ουσίας γενικά και των προσωπικών μας στόχων – κινήτρων, κάνουμε επιλογές (!) και υποστηρίζοντας αυτές με κάθε κόστος μοιάζουμε όλοι μας γελοίοι.

Φώτης Λαζάρου : Το στοιχείο που βρίσκω πιο επίκαιρο είναι αυτό του ”φαίνεσθαι”. Την προσπάθεια του ανθρώπου να πείσει τον περίγυρό του ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι, καθώς επίσης και τη μανία του να επιλέγει και να κρίνει τους άλλους σύμφωνα με το εισόδημα και την κοινωνική τους τάξη.

Αντριάνα Ανδρέοβιτς shapeshifterΑντριάνα Ανδρέοβιτς: Η σοβαρότητα της παράστασης έγκειται στη γελοιότητά της. Αυτό ακριβώς είναι το τρομαχτικό συστατικό του Wilde που κάνει αυτό το έργο του αριστούργημα, πώς μέσα από την ιστορία κάποιων τραγικών προσώπων της αστικής τάξης και των ευτελών αδιεξόδων τους ξεπηδά μια καυστική φάρσα. Είναι σπουδαίο να γελάς με την απελπισία σου.

Φώτης Λαζάρου : Η σοβαρότητα της παράστασης έγκειται κυρίως στα ερωτήματα που θέτει ο συγγραφέας στο έργο του. Όταν φτάνει η στιγμή της αυτοκριτικής τα πράγματα γίνονται όντως σοβαρά… Άν εγώ ήμουν σε μια τέτοια συνθήκη θα ήμουν σοβαρός; Θα έλεγα ψέματα ώστε  να είμαι κοινωνικά αποδεκτός; Θα έφτανα στο σημείο να εφεύρω έναν άλλον εαυτό προκειμένου να είμαι αρεστός;

Αντριάνα Ανδρέοβιτς: Ψωμί με βούτυρο, κέικ ή σάντουιτς με αγγούρι; Προτιμώ να καυγαδίζουμε όλοι για το ποιο πιάτο θα διαλέξουμε από ένα πάντα γεμάτο τραπέζι!

Φώτης Λαζάρου : Ψωμί με βούτυρο, κέικ ή σάντουιτς με αγγούρι; Κέικ…χαχαχαχα! Το οποίο, σύμφωνα με το κείμενο του Όσκαρ Ουάιλντ, σιχαίνομαι…

Αντριάνα Ανδρέοβιτς: Περισσότερο σοβαρότητα στη ζωή μου αφιερώνω… στον αυτοσαρκασμό! Όπως έχει πει κι ένας φίλος, η απόλυτα σοβαρή και έντιμη αντιμετώπιση της ζωής μας είναι η καθημερινή προσπάθεια να μην την πάρουμε στα σοβαρά. Σε αυτόν τον αγώνα παραμένω πιστή.

Φώτης Λαζάρου:  Περισσότερο σοβαρότητα αφιερώνω στη δουλειά μου σε σχέση πάντα με το κοινωνικό-πολιτικό πλαίσιο από το οποίο περιβάλλομαι. Θέλω να πω, δηλαδή, καλό το θέατρο και η παρατήρηση πάνω στον άνθρωπο και τις σχέσεις, καλό το γέλιο, το χειροκρότημα, καλή και η αναζήτηση νέων τρόπων έκφρασης. Δεν ξεχνάω όμως ποτέ ότι την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, έξω ο κόσμος πεθαίνει.

Αντριάνα Ανδρέοβιτς: Ο έρωτας είναι σοβαρός ή αστείος; O έρωτας είναι η επιτομή της γελοιότητας. Αλλά, επειδή απαιτεί τουλάχιστον δύο να πετάξουν από πάνω τους όλες τις ενήλικες – βλαβερές δεσμεύσεις τους και να βουτήξουν σε ένα παιδικό κόσμο ειλικρίνειας, είναι πολιτική πράξη και απαιτεί απόλυτη σοβαρότητα.

Φώτης Λαζάρου : Ο έρωτας είναι σοβαρός ή αστείος; Αν αναλογιστούμε ότι ο έρωτας είναι κάτι που σου συμβαίνει δύο, το πολύ τρεις φορές στη ζωή σου, τότε μάλλον είναι σοβαρός. Ο τρόπος που επιλέγω όμως να τον αντιμετωπίσω είναι ο αστείος…

Αντριάνα Ανδρέοβιτς shapeshifterΤαυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Τώνια Ράλλη

Κοστούμια: Grace Gely

Φωτισμοί: Γιώργος Σίμωνας

Μουσική: Θέμος Σκανδάμης

Graphic Design – Video Trailer: Παναγιώτης Ανδριανός

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Λαμπής

Boηθός Σκηνοθέτη: Κίρκη Ιωσηφίδου

Kατασκευή σκηνικού: sickmyduck.lab

Παίζουν: Θάνος Αλεξίου, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Αχιλλέας Βατρικάς, Φώτης Λαζάρου, Νάντια Μαργαρίτη, Γιώργος Σίμωνας, Χρήστος Χριστόπουλος

Διάρκεια: 90’

Μια παραγωγή της ομάδας Νοσταλγία

Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 19:00

Από 22 Μαρτίου έως 21 Απριλίου 2019 (εκτός 30/03) στο RABBITHOLE (Γερμανικού 20, Μεταξουργείο)

Εισιτήρια: 12€ (κανονικό), 8€ (μειωμένο)

Οnline προπώληση: viva (οnline έκπτωση: τα πρώτα 30 εισιτήρια κάθε παράστασης στα 10€) & αγορά στα σημεία προπώλησης viva.

Κρατήσεις, πληροφορίες: 210 52 49 903 |  Ώρες ταμείου: 17:30-21:30

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.facebook.com/earnestimp/

https://www.nostalghia-theatre.com

https://www.rabbitholespace.com

H Aντριάνα Ανδρέοβιτς και ο Φώτης Λαζάρου συμπληρώνουν με… απόλυτη σοβαρότητα

shapeshifter.gr

  • Show Comments (0)

You May Also Like

Universe217 και Afformance ζωντανά στην Αθήνα

Universe217 και Afformance ζωντανά στην Αθήνα – ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΛΛΑΓΕΣ

Universe217 και Afformance ζωντανά στην Αθήνα Opening act: Atomic Love Στο Κύτταρο Live (Ηπείρου ...

Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού

Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού

Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού VOL. 3 ΣΥΝΑΥΛΙΑ 1η — 24 Ιανουαρίου ...

CIRCULAR CULTURES shapeshifter

CIRCULAR CULTURES – Σε διάφορους χώρους της Στέγης

CIRCULAR CULTURES Design. Fashion. Crafts. 27 – 28 Φεβρουαρίου 2020 | Σε διάφορους χώρους ...