Soundscapes Landscapes / City Above – Life Below

Soundscapes Landscapes / City Above - Life Below

Soundscapes Landscapes / City Above – Life Below

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

EXTENDED REALITY TOUR

Medea Electronique

2 – 11 Φεβρουαρίου 2018 | ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ | 16:00-21:002-11 ΦΕΒ 2018
16:00-21:00

Οι γειτονιές της Αθήνας γίνονται virtual reality!

Soundscapes Landscapes / City Above - Life Below

Πώς ένας ηχητικός περίπατος στις γειτονιές της Αθήνας προσομοιώνεται μέσα από VR stations; Ετοιμαστείτε να εισχωρήσετε σε ένα σκηνοθετημένο περιβάλλον ηχητικής πραγματικότητας που θα ζωντανέψει δρόμους, διασταυρώσεις και εμπειρίες από τους δρόμους της Αθήνας στη Στέγη.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει από τον Ιούνιο του 2017 τον ηχητικό περίπατο των Medea Electronique, Soundscapes Landscapes / City Above – Life Below, στο Γκάζι, τον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο. Καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας εξερεύνησαν και δημιούργησαν μια νέα μορφή καλλιτεχνικής ψηφιακής χαρτογράφησης της αθηναϊκής αυτής περιοχής και μας καλούν σε real-time περιήγηση στις τρεις γειτονιές της Αθήνας, από 2 έως 11 Φεβρουαρίου, στον Εκθεσιακό Χώρο της Στέγης.

Ακολουθήστε τους ήχους. Σταθείτε κάτω από μια ηχητική πηγή και ακούστε μια συνέντευξη, ένα ηχοτοπίο ή μια ηχητική σύνθεση. Περιηγηθείτε στον χώρο και δείτε τα βίντεο που συναντάτε ανάμεσα στους ήχους. Εντοπίστε τους τέσσερις διαφορετικούς σταθμούς VR και εισχωρήστε στα τρισδιάστατα ψηφιακά περιβάλλοντα, φορώντας τη συσκευή και τα ακουστικά που παρέχονται. Σε κάθε σταθμό VR μπορείτε να ανακαλύψετε και να εξερευνήσετε μοναδικές και μυστικές γωνιές της πόλης, μέσα από τα μάτια των συμμετεχόντων καλλιτεχνών. Κάθε σταθμός προσφέρει διαφορετική θεματική και καλλιτεχνική προοπτική.

H οπτικοακουστική εγκατάσταση Soundscapes Landscapes / City Above – Life Below παρουσιάζεται παράλληλα με τον ηχητικό περίπατο, όπου αναπτύσσονται ηχητικές αφηγήσεις και περιπλανήσεις. Στον ηχητικό περίπατο, η πόλη αποτελεί τον καμβά της εμπειρίας, ενώ στην εγκατάσταση επιχειρείται η αντίστροφη προσέγγιση: η πόλη προσομοιώνεται στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης. Στον ηχητικό περίπατο αφηνόμαστε στη γοητεία της πόλης και του πραγματικού χρόνου, ενώ στην εγκατάσταση καλούμαστε να δομήσουμε μυθοπλασίες, να συμμετάσχουμε σε ένα σκηνοθετημένο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, που κατευθύνει τον επισκέπτη στον χώρο, ζωντανεύοντας τους δρόμους, τα κτίρια, την καθημερινότητα και την υλικότητα της περιοχής.

Καλλιτεχνικά βίντεο σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, φωτογραφίες, ήχοι, συνεντεύξεις, απαγγελίες, όλα βασισμένα στην καλλιτεχνική χαρτογράφηση της περιοχής, στήνουν το σκηνικό της πόλης, της γειτονιάς, εντός του εκθεσιακού χώρου της Στέγης. Το extended reality tour επανατοποθετεί στον χώρο το υλικό που συλλέχθηκε από την εξερεύνηση της περιοχής και το παρουσιάζει μέσα από προβολές βίντεο και VR stations. Πρόκειται για ένα performative installation, μια εμπειρία διευρυμένης πραγματικότητας, που ενεργοποιείται από την παρουσία και την κίνηση των επισκεπτών στον χώρο.

Αφού ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας στην έκθεση, μπορείτε να «βιώσετε» τον πρωτότυπο ηχητικό περίπατο Soundscapes Landscapes–Rhizome II. Θα πρέπει αρχικά να κατεβάσετε την εφαρμογή για smartphones, που φιλοξενεί τον ηχητικό περίπατο και η οποία είναι διαθέσιμη για iOS και Αndroid, και έπειτα να επισκεφθείτε το Γκάζι, τον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο, για να δείτε και να ακούσετε «από πρώτο χέρι» το περιβάλλον που αναπλάθει η έκθεση.

Συντελεστές

Soundscapes Landscapes ΙΙ

Extended reality tour

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ένα πρότζεκτ της Medea Electronique, 2016/2017

Οργάνωση παραγωγής: Μανώλης Μανουσάκης

Curator & Κείμενα: Αγγελική Πούλου

Σχεδιασμός εφαρμογής: Tim Ward

Σύνθεση ήχου: Μανώλης Μανουσάκης, Tim Ward, Κώστας Μπώκος, Βασίλης Κοντούρης (Studio 19st), Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, Μαρίνος Κουτσομιχάλης

Βίντεο: Παναγιώτης Γουμπούρος, Κλεοπάτρα Κοραή, Michael Tebinka

Virtual Reality Programming: Βίκυ Μπισμπίκη, Michael Tebinka, Παναγιώτης Γουμπούρος, Κλεοπάτρα Κοραή

3D Visual Art: Βίκυ Μπισμπίκη

PD Programming: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης

Graphic Design: Γιάννης Λώλης

Σκηνικά: Χρήστος Λάσκαρης

Σχεδιασμός φωτισμού: Μελίνα Μάσχα

Εκφωνήσεις: Νάντια Δεληγιάννη, Σταύρος Λουκέρης, Γρηγόρης Πατρικαρέας, Γιώργος Αντωνόπουλος

Μεταφράσεις: Μέμη Κατσώνη, Άννα Παπαέτη

Φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες: John Van Aitken, Jane Brake, Iris Garrelfs, Τάσος Καραδέδος, Γιάννης Κρανιδιώτης, Conor McCafferty, Matilde Meirelles, Εύη Νάκου, Alfredo Pechuan Roca, Marilee Pizarro

Καθοριστική ήταν η επιστημονική συνδρομή από τους εξής ακαδημαϊκούς-ερευνητές: Μυρτώ Δημητροπούλου (Ιστορικός, ερευνήτρια), Γιάννης Κοζάτσας (Δρ. Φιλοσοφίας, Αρχαιολόγος), Ευγενία Μπουρνόβα (Ιστορικός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ), Έλενα Πατατούκα (Αριχτέκτων, υποψήφια διδάκτωρ), Χάρης Τσαβδαρόγλου (Δρ. Πολεοδομίας), Μενέλαος Χαραλαμπίδης (Ιστορικός, Δρ. Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας)

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

 

2 – 11 Φεβρουαρίου 2018

Εκθεσιακός χώρος

16:00-21:00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

http://www.sgt.gr/gre/SPG2001

  • Show Comments (0)

You May Also Like

Οι 20 καλύτερες σειρές του 2017 – Μέρος 2ο

Οι 20 καλύτερες σειρές του 2017 – Συνέχεια στην λίστα – Μέρος 2ο Twin ...

Unconformities

Unconformities- Στα πλαίσια του Fast Forward Festival 5

Unconformities– Στα πλαίσια του Fast Forward Festival 5 Joana Hadjithomas & Khalil Joreige 2-16 ...

Sofia Sarri shapeshifter

Costin Chioreanu & Sofia Sarri ζωντανά στην Αθήνα

Costin Chioreanu & Sofia Sarri ζωντανά στην Αθήνα “Afterlife Romance” first time with full ...

Colorgraphs shapeshifter

Colorgraphs – Solo live set στο K.E.T.

Colorgraphs – Solo live set στο K.E.T. Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 | 21:00 | ...

Haris Nukem

Οι φωτογραφίες του Haris Nukem θα σε στοιχειώσουν!

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ερμηνείες που μπορείς να δώσεις στην δουλειά του Haris Nukem. Αλλά ...

Boy Harsher shapeshifter

Boy Harsher ζωντανά στην Ελλάδα στο Temple

Boy Harsher ζωντανά στην Ελλάδα Special guest: Hide + 1 more TBA ► Κυριακή ...