Άλλο ένα από τα μεγάλα κωλόπαιδα την «έκανε». Ένας αδύνατος, αναιμικός τύπος, ρυτιδιασμένος, στριφνός, αγέλαστος. Καπνίζει τα τσιγάρα του και πίνει τις μπύρες του και μας κοιτάζει απο εκεί (πάνω ή κάτω κανείς δεν ξέρει). Δεν είναι απίθανο να μας ρίχνει που και που κανένα φτυσίδι. Και αν τον πολυκουράσουν, είναι σίγουρο οτι θα σηκωθεί και θα φύγει και από εκεί. Όπως έκανε και επι σκηνής κάθε φορά που κάτι ή κάποιος του έσπαγε τα νεύρα. Έτσι ήταν ο Mark E. Smith, δεν πολυλογάριαζε…

Γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου του ’57 στο Broughton, Salford, Lancashire της Αγγλίας και γονείς του ήταν οι Jack και Irene Smith. Στα 16 παράτησε το σχολείο και τους γονείς του για να μείνει με την φίλη του Una Baines. Δούλεψε αρχικά σε ένα εργοστάσιο κρέατος και μετά σαν υπάλληλος σε λιμάνι.

Τρία χρόνια αργότερα σχημάτισε τους Fall των οποίων το όνομα εμπνεύστηκε από ένα βιβλίο του Albert Camus. Κάπου εκεί παράτησε και τις δουλειές για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη μπάντα. Αυτό που τον έκανε να θέλει να φτιάξει δική του μπάντα ήταν μια συναυλία των Sex Pistols στο Manchester. Επιρροές τους οι Move, οι Kinks, ο Captain Beefhart, οι Can, οι Seeds κ.α.

Από τότε οι post-punk μπάντα του Smith θα αλλάξει πάνω από 60 μέλη (συμπεριλαμβανομένων και των συζύγων του εκ των οποίων μία Ελληνίδα, την Eleni Poulou) και θα κυκλοφορήσει 32 στούντιο album και εκαντοντάδες άλλες bootleg, συνεργασίες και συλλογές με άλλα συγκροτήματα. O Mark E. Smith θα κυκλοφορήσει και 2 προσωπικά του album μόνο με λόγια.

Η επιρροή του συγκροτήματος στο post-punk είδος υπήρξε τεράστια. Δεν είναι τυχαίο που μπάντες που παίζουν με τον ήχο της post punk και τον εξελίσουν τους θεωρούν “θεούς”. Τραγούδια τους όπως τα Phycho Mafia, Mr. Pharmacist, How I wrote Elastic Man, Last Orders, I’m a Mummy, 2×4 και πολλά άλλα έχουν πάρει από καιρό την θέση που τους αξίζει στο rock ‘n’ roll hall of fame.

Όπως θα έπρεπε να γίνει και με τον ίδιο τον Mark E. Smith. Αλλά είπαμε. Η κυνική αυτή, αντισυμβατική, ξερακιανή φιγούρα θα έβρισκε τον τρόπο και την δικαιολογία να ξεγλιστρίσει.

Καλό ταξίδι Mark E. Smith…

24/01/2018 R.I.P.

  • Show Comments (0)

You May Also Like

2o Μουσικό Φεστιβάλ Αγ. Θεοδώρων shapeshifter

2o Μουσικό Φεστιβάλ Αγ. Θεοδώρων

2o Μουσικό Φεστιβάλ Αγ. Θεοδώρων Σάββατο 6 Ιουλίου 2019 Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Αγ. Θεοδώρων ...

Κυριακές στο πάρκο shapeshifter

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Agenda 25/10/18 έως 31/10/18

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Agenda 25/10/18 έως 31/10/18 Γιώργης Χριστοδούλου – Storytelling Ο τραγουδιστής ...

Antimatter shapeshifter

Οι Antimatter επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Οι Antimatter επιστρέφουν στην Ελλάδα. Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019, ...

Λεόντιος και Λένα shapeshifter

Λεόντιος και Λένα του Γκέοργκ Μπύχνερ

Λεόντιος και Λένα του Γκέοργκ Μπύχνερ σε σκηνοθεσία του Παντελή Φλατσούση ● Κέντρο Ελέγχου ...

Dephosphorus live στο Temple

Dephosphorus live στο Temple

Dephosphorus live στο Temple (Ιάκχου 17, Γκάζι, Αθήνα) w/ Krause Σάββατο 27 Ιανουαρίου Πόρτες: ...